Zenuity satsar vidare med svenska ai-startupen

Univrses’ CEO visited KTH and spoke about current and future tech
October 17, 2018

Zenuity ska ge Volvobilar kapacitet att bli självkörande, vilket kräver massor av bildanalys. Nu förlängs avtalet med ai-startupen Univrses.

För att Volvo Cars ska ha en självkörande bil på marknaden år 2021 bildades i fjol Zenuity tillsammans med bilsäkerhetsföretaget Autoliv.

Kort därefter, i maj, startade Zenuity ett samarbete med den svenska ai-startupen Universes från Göteborg, grundat 2015.

Univrses har specialiserat sig på bildanalys och datorseende. 2016 tog sig företaget in på Ny Teknik och Affärsvärldens lista över de 33 hetaste unga teknikbolagen, 33-listan, tack vare sin teknik för att positionera vr-användare med hjälp av bildanalys.

Nu meddelar Univrses att avtalet med Zenuity har fördjupats och förlängts med två år. Avtalet innebär mångmiljonintäkter för Univrses.

– Vi har varit väldigt nöjda med att arbeta med Zenuity redan från början och att vi får fortsatt och utökat förtroende är ett kvitto på att vi bygger Univrses på rätt sätt. Nu involverar vi fler medarbetare från vår sida och går från ett team till två, säger Ricky Helgesson, vd Univrses i ett uttalande.

Univrses satsar på expandering

Univrses samarbete med Zenuity har hittills främst handlat om positionering och kartbyggande med hjälp av kameradata respektive lidardata (visual odometry respektive Slam, Simultaneous Localization And Mapping), uppskattning av skalor och registrering av punktmoln. Framöver kan fler områden bli aktuella att samarbeta kring.

– Vi kommer att forska och utveckla inom än fler, spännande områden inom datorseende och maskininlärning. Nu ska vi också expandera ytterligare med mer personal och fler kunder inom dessa områden, säger Ricky Helgesson.